Риболов в дъжда – 5 практически съвета

Ако преди дъжда времето е било горещо, кълването е почти сигурно. Дъждът ще охлади стоплилата се вода, ще я обогати с кислород и ще провокира активността на рибите. Ако обаче е било по-студено, бъдете реалисти и не се надявайте внезапно да се разкълве.

2. Важно е каква е водата – мътна или бистра като от чешмата. Хубаво е ако е била бистра и леко се замъти – има основания да се чака кълване. Ако е станала като боза, по-добре събирайте.

3. Не избирайте място за риболов, където духа, сякаш ще карате уиндсърф. Добре е да сте до поток, който се влива във водоема. Ако завали и е ветровито, ще ви се стъжни сериозно.

4. Изберете по-дълбок водоем. Ако внезапно завали, водата там няма да се размъти кой знае колко.

miasto

5. Рибата не обича плавна промяна в атмосферното налягане (обикновено това предшества продължителни дъждове). Тогава тя е вяла и не кълве. Как обаче можем да се ориентираме дали има опасност да ни завали половин час, след като сме заметнали въдиците?

Ето няколко примера:

- По изгрев небето е червено или дори червено към кафяво.

- Ако звездите са особено ярки (обективно погледнато, в градовете е много трудно да разберем ярки ли са, тъмни ли са, светлинното замърсяване е толкова голямо, че астрономите се оплакват, че ги болят очите). Ако обаче сте по-далеч от цивилизацията, шансовете за точна преценка са по-добри.

- Ако нощем не пада роса, а над водата няма мъгла.

- Ако падне роса, но се задържи дълго време и не съхне.

- Ако денем е адски пек, слънцето прежуря, а привечер стане задушно.

- Ако Цветовете на глухарчето се затварят, ако гората шуми без вятър, ако цветята миришат силно, ако на сутринта тревата е суха (скоро ще завали).

- Ако земните червеи излизат от дупките си и пълзят на открито, ако пиявиците излязат на брега, ако рибата скача, ако пеперудите се крият, лястовиците летят ниско, а комарите хапят като полудели цял ден (случи ли се да ви пият кръвта постоянно, да знаете, че ще вали продължително).

- Ако въглените в огнището тлеят с ярка светлина (ще захладнее), ако паяците се побъркат от плетене на паяжини (вероятност от буря със силен вятър).

- Ако Емо Чолаков се ухили злорадо по телевизията и със слънчево-меден гласец обещае, че ще вали, ще бие град, щото атмосферните условия са динамични, ама няма страшно, ще вали, ще вали, колко да вали, ще повали, ще станат няколко локални наводнения, ама ще спре. Освен ако не спре…