Как да си подберем място за риболов?

Не е тайна, че мнозина колеги риболовци не обичат да споделят любимите си места, а около големите градове е нужно не само да станеш рано, ами направо да не си лягаш, за да успееш да „хванеш” някое от добрите места. Имахме наскоро такъв случай с един приятел. На разсъмване на водоема беше не човек до човек, ами палатка до палатка. Бреговете приличаха на паркинг. Помотахме се, изпушиме по две-три цигари и сменихме гьола, какво да правим…

Има ли обаче универсални принципи, които биха ни донесли успех при подбора на място на непознат водоем или река? Сега ще се спрем на няколко от белезите, които биха ни ориентирали и могат да се окажат от решаващо значение за удачния излет.

Известно е, че вливащите се ручейчета и рекички носят голямо количество храна. Това означава, че в устието им може да се очаква концентриране на рибата. Често пъти рибата се навърта около мостове, набити в дъното подпори, паднали дънери и залети дървета. Под надвесените над водата клони може да потърсите кленове или мъздруги (доколкото тази риба въобще е останала в нашите води. В Дунав я имаше, наскоро обаче не съм я срещал), тъй като там често падат насекоми и ларви. Подобни места са добри не само за рибата, но и за рибаря, тъй като сянката им е добре дошла, когато слънцето се вдигне по-високо. Не подценявайте и възможностите да се прикриете, има риби, които са толкова предпазливи, че няма и да помиришат стръвта, ако ви забележат на брега.

Много хора смятат, че дълбочините винаги държат риба. Това невинаги е така. Щом захладнее, дори дълбоководните обитатели обичат да се вдигнат нагоре или да се попекат на слънце по плитчините.

miasto

При избора на място на река, е добре да се огледате за място, където водата се завърта. Ако наблизо има вир, изплитняващ в единия край и с обрасли брегове – още по-хубаво. Такова място обещава интересен риболов.

Опитните рибари са наясно, че ако реката е много широка, трябва да потърсят стеснение, а ако е ниска, да намерят разливи. Ако по течението има много бързеи и плитчини, трябва да застанем на вир, а ако водата по принципи е дълбока, да заметнем на по-плиткото. Ако дъното е гъсто обрасло, трябва да напипаме чисто място, а ако е обратното, е хубаво да търсим рибата покрай растителност и водорасли.

Всичко това обаче губи всякакъв практически смисъл, ако не се съобразим с вида риба, която ще ловим. Каракуда, червеноперка, шаран и лин предпочитат обрасли места с дълбоко и кално, дори тинесто дъно. Кротушката обича пясък, расперите патрулират около бавните водовъртежи, а щуката и костурите дебнат около камъш, коренища или в ями.

Така че, правилният избор на място зависи от редица фактори. Ако имаше примерно десет универсални правила, риболовът просто нямаше да бъде толкова увличащо и разнообразно хоби. Ако не можете да се ориентирате или нямате предварителна информация, просто попитайте. Току виж се намерил добронамерен колега, който да ви упъти.