Как да ловим едри костури?

Няма рибар, който да не е участвал в диалог от типа на „Абе, излизат ли костури на N-ския гьол?” „Има, ама са дребни.” И следват заключения, че там едри няма. Което само по себе си е много странно, излиза, че тая риба има някакъв проблем с растежа и по-голяма от педя не става. Това, разбира се, не е вярно.

В повечето водоеми има наистина големи костури, такива с дължина над 40 см, но се ловят много рядко. Ако все пак успеем да напипаме един, логично е да предположим, че има и други. Но успехът в излета за такива гиганти зависи от редица фактори – стръв, сезон, време, място и какво ли още не. Костурът е риба с установени навици. Ако на даден водоем сте ловили едри раирани разбойници примерно през втората половина на септември, е почти 100% сигурно, че ще ги срещнете и на следващата година пак там, стига нивото на водата да е същото. Краят на септември е отлично време за целенасочен риболов на хубави костури, макар че успехи се постигат и след това. Всичко зависи от информацията и уменията. Предлагаме ви седем съвета как да ловим едър костур.

1. На проверено място в точното време

Не е зле да си водите дневник, при това по дати. Ако миналата година сте хванали добри костури на 20 септември, а преди това сте имали слука на 15 септември, ще знаете кога да ги потърсите отново. Все пак, ако времето е по-топло, рибите може и да позакъснеят с няколко дни.

2. Малки примамки, едри костури

Е, малки, малки, колко да са малки. Все пак не говорим за воблерчета за кленчета, а за костури над 40 см. Ако сте чистили такава риба, сигурно сте забелязали, че плячката в корема й най-често са дребосъци по 5-10 см. Следователно, примамката трябва да е също с такива размери.

3. Съкровищата са в дълбокото

Едрите костури са много опитни риби, умели ловци и няма нужда да обкръжават плячката си и да я гонят към повърхността. С лекота си тъпчат търбусите, като се хранят по дъното. Всъщност, едно от предимствата на риболова на по-голяма дълбочина е, че вероятността да ви тормозят дребните костури е по-малка. Пробвайте да примамите трофейните раирани с мъртва рибка, прикрепена към джиг глава, като я водите по самото дъно.

4. По вертикала, вместо по хоризонтала

При обичайното водене на спинингова примамка, тя бързо губи контакт с дъното, вдига се и минава над главите на костурите. За да не се получава това, проводката трябва да е по-бавна (все едно сте с потъващ воблер) или да използвате по-тежки примамки. Но най-добрият начин си остава риболовът от лодка на отвес. Като повдигате и спускате примамката, поддържате постоянен контакт с дъното, а това много дразни едрите, но и мързеливи костури. В крайна сметка нервите им не издържат и те атакуват. Подходящи примамки са пилкерите, но не го вдигайте рязко с върха на въдицата, а го карайте да потрепва с леко движение на китката.

5. Дебелаците са по краищата

Знае се, че едрите риби се делят от пасажа. За костурите това е абсолютно вярно. Видите ли на сонара група риби, пробвайте да обловите не центъра й, а периферията. Така имате шанс не само да избегнете по-дребните лакомници, а и да направите серия от няколко запомнящи се риби, тъй като едрите костури често се движат по трима-четирима заедно.

6. Рибка вместо червей

Червеят рядко е сред предпочитаната стръв за едри костури, но е съвсем по вкуса на по-дребните екземпляри. Заменете червея, колкото и да е тлъст и питоноподобен, с дребна рибка, примерно уклейче, червеноперчица или бабушка, особено ако сте на водоем с бистра вода. Водете стръвта близо до дъното, като я закачите за устата и утежните повода с оливетка или 2-3 по-едри оловца. При кълване не бързайте със засичането.

7. Не се разсейвайте

Когато хванете едър костур, не се радвайте прекалено дълго време и не прекалявайте със снимките. После ще имате време за цяла фотосесия, сега е времето да побързате да заметнете отново. Новият удар може да последва само след няколко секунди. А ако сте имали успешен излет в събота, може да се надявате на още риби и в неделя, стига да сте свободни и времето да позволява.

Успех!